GOLD classificatie

GOLD classificatie geeft richtlijnen voor de diagnose, behandeling en preventie van COPD. GOLD staat voor Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. De GOLD richtlijnen geven aan de spirometrie van het allergrootste belang is in de diagnose van COPD. Heeft u al eens een spirometrie test gedaan? Vraag dan eens naar de resultaten bij uw specialist.

Spirometrie is een test waarmee de longfunctie wordt gemeten. Deze test wordt vaak gebruikt voor een vroege screening van astma en COPD. De meest gebruikte test is de geforceerde vitale capaciteit, FVC. De belangrijkste parameters van spirometrie zijn de FEV1, dit is de eensecondewaarde (hoeveel men in 1 seconden maximaal kan uitademen). Wanneer de FEV1 gedeeld wordt door de vitale capaciteit (gemeten bij een aparte meting) krijgt men de Tiffeneau-index. De normale waarde voor deze index is ca. 0,75. Onder 0,70 is er sprake van een obstructieve longfunctie.

Stadia met desbetreffende karakteristieken:

1: Mild COPD FEV1/FVC < 70%, FEV1 > of gelijk aan 80% voorspelde waarden. Met of zonder chronische symptomen (hoesten, sputum productie)

2: Matig COPD FEV1/FVC < 70%, FEV1 tussen 50% en 80% voorspelde waarden. Met of zonder chronische symptomen (hoesten, sputum productie)

3: Ernstig COPD FEV1/FVC < 70%, FEV1 tussen 30% en 50% voorspelde waarden. Met of zonder chronische symptomen (hoesten, sputum productie)

4: Zeer ernstig COPD FEV1/FVC < 70%, FEV1 <30% voorspelde waarden of < 50% voorspeld en chronische longfalen.

Als u aan de hand van de spirometrie uitkomsten weet in welke stadia van COPD u zit, kunt u op de mate van COPD klikken en wordt u naar de desbetreffende pagina doorgestuurd. Op die pagina kunt u verdere informatie en aanbevelingen vinden.

Bron: Spirometrie.info